Vánoční prázdniny 2024 – kdy začínají a končí prázdniny

Vsadíme se, že otázku: Kdy už budou vánoční prázdniny? doma slyší rodiče až nepříjemně často. Školní vánoční prázdniny jsou vlastně dalším takovým dárkem pro školáky a studující, protože mají volno a tomu se nic nevyrovná. Jak dlouho trvají vánoční prázdniny? Pokaždé jinak dlouho, termíny se každý rok mění. Letos se děti mohou ale těšit na neuvěřitelných 16 dní a my všichni pracující jim je můžeme pořádně závidět, že budou téměř polovinu měsíce doma.

Školní vánoční prázdniny 2024 začínají 23. prosince a končí 5. ledna. Trvají 16 dní.

Kdy začínají vánoční prázdniny

Vánoční prázdniny ve škole začínají v pondělí 23. prosince 2024. Vzhledem k tomu, že předchází víkendové dny, posledním školním dnem je 21. prosinec. Ten den děti určitě zažijí besídky, zatancují si, ochutnají přinesené cukroví a možná si i předají drobné dárky.

 

Doma mohou pak děti pomoci s vánoční výzdobou a dekoracemi, se zdobením vánočního stromečku a třeba i chystáním vánočního cukroví. Pokud je chcete zabavit, můžete se pustit třeba i do výroby papírových ozdob nebo jiných dekorací. Tipy najdete ZDE. Společně můžete vykouzlit vánoční atmosféru třeba za pomocí svíček a světýlek.

Dobrá rada od zkušených maminek je: Pohlídejte, aby děti vyndaly z aktovek svačiny. Za dva týdny, tedy po dobu školních vánočních prázdnin, by obsah mohl nadělat v batohu pořádnou paseku.

 

Kdy končí vánoční prázdniny a kdy jdou děti po Vánocích do školy?

Vánoční prázdniny 2024 končí v pátek 3. ledna 2025. Vyučování začne v pondělí 6. ledna 2025. Ten den je také zároveň svátek Tří králů, mudrců přicházející z východu, jež se podle Matoušova evangelia přišli poklonit Ježíšovi a přinesli mu dary v podobě zlata, kadidla a myrty. Jejich jména Bible nezmiňuje, ale dnes krále nazýváme Kašpar, Melichar a Baltazar. Šestý leden je posledním dnem, kdy také končí Vánoce. V mnohých rodinách se odstrojuje vánoční stromek a uklízí vánoční ozdoby, světla. Vánoční hvězda, jež potřebuje i v průběhu roku svoji péči, aby opět vykvetla, putuje na méně viditelné místo. A začíná nový odpočet do dalších vánočních svátků…

Co s volným časem?

Kdy začínají a končí vánoční prázdniny jsme si řekli, ale co s časem a jak děti zabavit? Dny před Štědrým dnem jsou plné příprav, ale i procházek a oddalování momentu, než půjdou ke stromečku. Následující dny jsou pak ve znamení rodinných a přátelských návštěv, ale i hraní si s novými hračky. Poté přichází dny, kdy se děti již mohou začít nudit. Myslete proto i na sportovní vyžití a vyrazte na brusle, nebo si třeba zaplavat. Malý výlet za betlémem či nazdobeným stromečkem uprostřed města může být také důvod, proč opustit váš vyhřátý domov a spálit pár kalorií.

 

Vánoční prázdniny u televize či online

Nyní je třeba si ale přiznat, že nejvíce času trávíme o vánočních prázdninách před televizní obrazovkou. Televizní stanice se předhánějí v tom, kdo naservíruje divákovi lepší obsah. Vybrat si můžete z pohádkových klasik, ale i čerstvých vánočních novinek, které byly jen nedávno v kinech. Pokud si nevyberete z nabídky televizních stanic, můžete využít hned několik streamovacích platforem, které přizpůsobují svůj obsah právě tomuto období a servírují čerstvé filmové či seriálové novinky nejen s vánoční tematikou.

Náš tip na film? Vánoční prázdniny

Tato americká rodinná komedie z roku 1989 vás rozesměje i dojme. Hlavní hrdina Clark udělá vše pro to, aby jeho rodina zažila ty nejhezčí vánoční prázdniny, bohužel výsledek je pořádná katastrofa. Pokud milujete snímek Sám doma, mohl by se vám líbit i film Vánoční prázdniny, který je přímo nabitý vtipnými a milými scénami.