Jak prostřít vánoční stůl 7+1 tipů a nápadů

Určitě není pochyb, že slavnostní atmosféru večera umocní vánočně prostřený stůl. Poradíme vám, jak prostřít štědrovečerní stůl, jakou dekoraci použít a jak vše doladit do nejmenších detailů.

Inspirace, jak prostřít vánoční stůl

Než se pustíte do dekorování

Na začátku je dobré si rozmyslet, v jakém stylu si přejete váš štědrovečerní stůl dekorovat. Budete ladit doplňky do jedné barvy? Zvolíte tradiční kombinaci zelené a červené, nebo raději sáhnete po zlaté a trochu lesku? Použijete přírodní dekorace? Budou součástí vaší vánoční výzdoby na stůl svícny, či raději věnec? Mnoho otázek, které je dobré si na začátku zodpovědět, než se pustíte do akce.

 

Dekorace na štědrovečerní stůl. Světla, kam se podíváš

Světla, světelné řetězy, ale i vánoční svícny na stůl velmi efektně rozzáří vaši tabuli a dodá lesk této slavnostní chvíli. Vánoční svícny si můžete vybrat v mnoha tvarech, dekorech i materiálech, navíc vám vydrží mnoho let a budete je moci použít následující rok znovu. LED světla jsou bezpečná a rozhodně nezpůsobí žádnou ohnivou katastrofu jako klasické svíčky. Světýlka pak můžete opět vybírat v mnoha provedení a zvolit si, zda upřednostníte jasné bíle světlo, nebo raději dáte přednost teplejším žlutým odstínům.

 Vánoční dekorace a vánoční stůl

Pro všechny tvořivé ruce

Pokud jste tvořiví, nebo chcete zapojit do příprav vaše děti, vyrobte si společně s předstihem svícen na štědrovečerní stůl. Máme pro vás návod na dekorace na štědrovečerní stůl. Na procházce nasbírejte různé přírodní materiály, jako jsou větvičky, šišky, jmelí a podobně, nebo sáhněte do kuchyňských zásob a vypůjčte si skořici a badyán. Vaši kompozici doplňte svíčkou. Velmi hezky vypadají dekorace ve skleněných miskách, ale i plechových krabičkách.

Pokud budete používat chvojí, je dobré sáhnout po navlhčené hmotě florex, se kterou se vám bude hezky tvořit, a prodloužíte životnost živého svícnu. Jestli chcete zachovat přírodní ráz vánočního svícnu na stůl, použijte jako podklad třeba kůru stromu a jednotlivé komponenty lepte tavnou pistolí, jen pozor na prsty. Pokud si nevíte rady a potřebujete více inspirace, nebo návod na dekorace na vánoční stůl, hledejte na YouTube.

 

Věnec a klasické svíčky na vánoční stůl

Dominantou vašeho štědrovečerního stolu může být i vánoční adventní věnec. Večeře může začít slavnostním zapálením všech čtyřech svíček. Vánoční věnec na stůl opět může mít mnoho podob. Od tradičních a rustikálních po moderní třeba i keramické. Navíc postupné zapalování svíček je krásná tradice, která dětem přibližuje vytoužené Vánoce a Štědrý den.

Prostřený štědrovečerní stůl

Látkové dekorace

Ubrusy se z našich stolů pomaličku vytrácí, kdy jindy ale váš jídelní stůl ozvláštnit, je to opět krásná dekorace na štědrovečerní stůl. Občas navíc může i prakticky leccos ukrýt. Dnes najdete v obchodech ubrusy na všechny typy stolů od čtvercových, obdélníkových, kulatých i oválných. Velmi efektní jsou pak běhouny, které zakrývají po celé délce pouze středovou část tabule. Velký efekt pak přinese organza. Tu jen nekombinujte se svíčkami a přímým ohněm, ale spíše sáhněte po LED dekoracích, ať se vyhnete katastrofě v podobě požáru. Umělý materiál je velmi hořlavý.

 

Prostírání

Omyvatelné prostírky jsou při běžném rodinném provozu velmi praktické, ale ke slavnostní tabuli moc nepatří. Spíš sáhněte po vánočním látkovém prostírání na stůl. Můžete je koupit již v sadě s ubrusem a hezky vrstvit, nebo si vybrat naopak jiný design či použít pouze je. Z materiálů spíše doporučujeme bavlnu, která vsákne nějakou tu kapku, a vy nebudete muset vstávat od stolu, což by se podle tradic ani nemělo. Pokud sáhnete po kvalitních látkových prostírkách, vydrží vám roky.

Prostřený stůl na Vánoce

Papírové ubrousky

K prostírání pod talířem můžete přidat ještě další prvek v podobě ubrousků. Můžete volit z látkových, ale i papírových. Doporučujeme vynaložit trochu práce a s ubrousky si trochu pohrát. Pokud si nevíte rady, jak poskládat ubrousek na vánoční stůl, čtěte dále, nebo si spíše pusťte doporučené video, kde postup uvidíte krok za krokem. Do této činnosti můžete opět zapojit i vaše děti a náročnost zvolit podle jejich stáří. Pomoci si můžete i ozdobnými sponami a kroužky, které vám ulehčí práci a zvýší efekt.

Dekorace štědrovečerního stolu. Troška roztomilosti nikoho nezabije

Prostřený stůl na Vánoce je plně ve vaši režii, nebojte se upustit fantazii a udělat si vše podle sebe. Máte rádi různé figurky a postavičky? Nebo vaše děti? Tady je naše inspirace na vánoční dekorace: Sobíci a jeleni rozhodně k Vánocům patří! Malé stromečky či hvězdy budou vypadat uprostřed štědrovečerní tabule také skvěle. A Santové? Ano, u nás nosí dárky sice Ježíšek, ale Santa Claus má také svou úlohu a není důvod ho nepřizvat ke stolu! A kdo nám ještě chybí? Třeba skřítci!

Opravdu se nebojte a hoďte za hlavu, že sociální sítě ukazují dokonalé vánoční tabule a věřte, že důležitější je, aby se vám váš stůl líbil a cítili se u něj dobře. Nedělejte si nad otázkou jak prostřít vánoční stůl velkou hlavu a řiďte se vašimi pocity. Tak šťastné a veselé!